Infectieziekten bij paarden

Het is de grootste angst van iedere paardenbezitter en liefhebber: je geliefde viervoeter wordt ziek. Vooral infectieziekten zijn beruchte ziekmakers waar je paard behoorlijk last van kan hebben. Bij dit type ziekten dringt een virus, bacterie of schimmel het lichaam van het paard binnen, om deze vervolgens te infecteren. In dit blog bespreken we de meest voorkomende infectieziekten en wat te doen bij constatering hiervan. Overbodig hierbij is om te vermelden dat we bij een ziek paard altijd aanraden om een sportpaardenarts te raadplegen!

Schimmelinfectie
Een besmettelijke huidaandoening die zich uit door vorming van kleine bultjes en ontstaan van kale, schilferige plekken. Er wordt geadviseerd om het paard minimaal 3 keer met een anti-schimmelmiddel te wassen, ongeveer om de 5 dagen. Was ook al het materiaal én de omgeving van het paard mee. Het is mogelijk om je paard te laten vaccineren tegen schimmelinfecties door een sportpaardenarts.

Droes
Droes is een acute keelontsteking die wordt veroorzaakt door een bacterie. Het slijmvlies in de keel zwelt op, is pijnlijk en het paard krijgt hoge koorts. Er vormen zich abcessen op de lymfeklieren die na ongeveer twee weken openbreken. Is het paard eenmaal besmet met droes, dan is de enige remedie goed uitzieken met veel frisse lucht.

Influenza
Vergelijkbaar met een griepje of verkoudheid bij mensen. Het paard krijgt koorts, hoest, eet minder en is duidelijk een stuk minder fit. Binnen een paar weken zal het paard vanzelf herstellen van de influenza. Je kunt hem of haar hierbij helpen door de omgeving stofvrij en fris te houden, en voldoende natgemaakt hooi aan te bieden.

Tetanus
Zeer gevaarlijk en potentieel dodelijk voor paarden is tetanus, een infectieziekten welke wordt veroorzaakt door een bacterie. We zien tetanus met name na geïnfecteerde (diepe) wonden. De Tetanus bacterie geeft gifstoffen af welke het zenuwstelsel van het paard aantasten. Vermoed je tetanus, neem dan zo snel mogelijk contact op met een arts!

Rhinopneumonie
Deze ziekte wordt veroorzaakt door een herpesvirus genaamd EHV. Er zijn verschillende vormen van rhinopneumonie, waarvan de meest voorkomende variant luchtwegklachten geeft. Het is mogelijk om je paard te laten vaccineren tegen rhinopneumonie, maar houd er hierbij rekening dat dit niet tegen elke variant even goed werkt.


Heb je twijfels over infectieziekten of wil je graag aanvullend advies? Neem dan contact op met een sportpaardenarts. Hij of zij kan je voorzien van deskundig advies om ervoor te zorgen dat jouw paard zo snel mogelijk weer de oude is!