Een kitten in huis? Dit komt er bij kijken!

Wat leuk, je neemt binnenkort een kitten in huis! Je kijkt vast al een tijd uit naar dit moment, en het is bijna zo ver. Binnenkort heb je gezelschap van een kitten. Je bent niet meer alleen of met z’n tweeën of meer, maar hebt er een nieuw gezinslid bij die compleet afhankelijk is van jou. Dit zorgt er ook gelijk voor dat een huisdier een grote verantwoordelijkheid is waar jij voor moet zorgen. Voornamelijk bij een kitten moet je goed over alles nadenken, een kitten vergt veel tijd en aandacht, die laat je niet een hele dag alleen. Maar wat moet er nou allemaal geregeld worden als je binnenkort een kitten in huis krijgt? Dat lees je in dit artikel!

Verzekering

In Nederland valt alles te verzekeren, zo ook huisdieren. Waarschijnlijk heb je nooit van iemand gehoord dat zijn/haar huisdier verzekerd is, maar alsnog wordt dit erg vaak gedaan. Helaas wel in de meeste gevallen pas op het moment dat het te laat is of mensen iets mee hebben gemaakt in het verleden bij een ander huisdier. Wanneer er al problemen bekend zijn bij het huisdier kun je vaak niet meer een huisdierenverzekering afsluiten, of de premie wordt erg hoog. Je kan dus het beste je kitten direct verzekeren voor je naar de dierenarts gaat, je weet vaak namelijk niet of het dier helemaal gezond is. Pas wanneer je hier zeker van bent en de kat volwassen is kan je er eventueel weer voor kiezen om de verzekering op te zeggen (vaak wel met een opzegtermijn of minimale verzekeringsperiode). Bij Petsplace vind je mogelijkheden voor het afsluiten van een huisdierenverzekering.

Benodigdheden

Een kat het een aantal standaard benodigdheden nodig. Je kan denk aan een voer- en drinkbak, een kattenbak, speeltjes, maar natuurlijk ook brokjes, eventueel natvoer en water. Daarnaast hebben voornamelijk kittens erg veel energie. Ze spelen veel en moet zich kunnen uitleven. Een krabpaal in hun directe leefomgeving wordt daarom ook aangeraden. Dan kan de kitten klimmen en springen als het veel energie heeft.

Katproof woning

Katten staan natuurlijk bekend om het krabben aan meubels. En niks is minder waar, de meeste katten blijven niet van je meubels af. Als je een kitten neemt moet je dat dan ook goed realiseren. Katten zijn erg eigenwijs en slim, iets afleren lukt niet altijd. Een kat straffen heeft geen zin, dit zal hij niet begrijpen. Zorg er dus ook voor dat als je nieuwe meubels hebt, je deze beschermd. Naast meubels, zijn er ook redelijk wat kamerplanten die giftig zijn voor katten. Voorbeelden zijn een aloë vera plant, een kerstster en een amaryllis.

Kitten of volwassen kat?

Misschien heb je al besloten een kitten te nemen, maar overweeg ook om een volwassen kat in huis te nemen. Een kitten is heel schattig en leuk, maar er zitten ook nadelen aan. Kittens moet je namelijk veel aanleren en zijn erg druk. Je moet de eerste tijd veel thuis zijn om ze overal aan te laten wennen en met ze te spelen. Wanneer je een volwassen kat uit een asiel haalt, zal hij of zij snel zijn weg kennen én geef je een kat een tweede kans!