De puppycursus

Behalve leerzaam, wordt een puppycursus door zowel hond als baas als bijzonder leuk ervaren. Tijdens een puppycursus leert je jonge hond een aantal belangrijke basisvaardigheden aan en krijg je alle belangrijke informatie over het opvoeden van de hond van de gekwalificeerde en ervaren instructeur. Jij als baas bent bovendien in de gelegenheid om ervaringen met andere hondeneigenaren uit te wisselen en kennis te delen.

Leren tijdens de socialisatiefase

Tip; ga zo vroeg mogelijk met je jonge hond naar de puppycursus. Vaak krijg je na acht weken je pup thuis en dan is het zaak om zo snel mogelijk de cursus te gaan volgen. De hond bevindt zich dan in de zogenaamde socialisatiefase en in die fase is de hond uitstekend in staat om snel bepaalde zaken aan te leren en af te leren. Het is overigens wel belangrijk dat je pup voor hij naar de puppycursus gaat alle inentingen heeft gehad. Daarom ook neem je altijd je dierenpaspoort mee naar de cursus, daar staan de inentingen in beschreven.

Lopen aan de riem zonder te trekken

De ervaren en gekwalificeerde instructeur heeft alle aandacht voor je hond, omdat er altijd in kleine groepjes gewerkt wordt. Dit geeft je als baas ook de gelegenheid om gerichte vragen te stellen. Wat basisvaardigheden zijn? Bijvoorbeeld het lopen aan de riem zonder grommen en trekken of de tandjes te laten zien, gaan zitten, blijven zitten als jij wegloopt en komen als je roept. Tijdens de cursus word je pup geconfronteerd met andere honden en leert hij of zij met andere honden te communiceren. Ook wordt je pup blootgesteld aan luide knallen, openslaande paraplu’s en andere zaken die in het dagelijks leven ook voorkomen. Heel nuttig dus.

Laat je hond beter naar je luisteren

Behalve dat je pup allerlei oefeningen gaat doen, zal de instructeur je bijpraten over gezonde voeding en verzorging en over het zindelijk maken van je hond. Ook ongepast bijtgedrag is vaak een gespreksonderwerp net als het alleen laten van je hond en het opbouwen van een band met je hond. Daarnaast word je geleerd hoe je ervoor zorgt dat de hond beter naar je leert luisteren.

Belonen; ook tijdens de puppycursus

Behalve het dierenpaspoort is het verstandig om hapklare snoepjes bij je te hebben omdat je goed gedrag ook tijdens de cursus moet belonen. Houd de snoepjes klein, anders zal de hond te veel afgeleid worden. Neem ook een voor je pup bekend speeltje mee, liefst zonder geluid. Ook geluid zal je hond namelijk afleiden, en met hem of haar ook vaak de rest van de cursisten.

Sneller leren met een korte riem

Het is verder verstandig een korte riem mee te nemen en niet dus de bekende en langere rolriem. Het is namelijk een feit dat je pup sneller en beter zal leren met een korte riem. Heb je alle cursusdagen bezocht, dan krijg je na de cursus een bewijs van deelname. Vervolgens kun je – als je de smaak te pakken hebt- kiezen om nog een vervolgcursus te gaan volgen.